Pazarlama İle İlgili Temel Kavramlar 2
Lider İhracat olarak bir önceki yazımızda anlatmaya başladığımız pazarlama kavramlarına, bu yazıda devam ediyoruz. Pazarlama, firmaların önem ve özen göstermesi gereken en başlıca bölümlerinden bir olduğunu akıldan çıkartmadan, kısa özetler ile sizi bilgilendiriyoruz.
Tüketici, Müşteri, İstek ve Talep
Pazarlama faaliyetlerinin merkezinde tüketici bulunmaktadır. Pazarlama açısından tüketici, bir ürünü kullanan ve tüketen kişi veya kuruluş olarak tanımlanır. Müşteri ise fiilen satın alma kararını veren kişi veya kuruluştur. Talep ise tüketicinin satın alma imkanı olan isteğidir. İnsanların istekleri sınırsızdır, ancak bu isteklerin alım gücü ile desteklenmesi ve talebe dönüşmesi imkânsızdır. Bundan hareketle tüketiciler, en iyi faydayı sağlayacağını düşündüğü ürün ve hizmeti seçerek isteğini talebe dönüştürürler. O yüzden KOBİ’lerin, sadece isteği değil, satın alma gücüyle desteklenmiş talebi de iyi anlamaları ve analiz etmeleri gereklidir. Bu sayede firmalar pazarlama faaliyetlerini, kimi ikna etmek için oluşturacaklarına karar verebilirler.
Ürün, Değer ve Tatmin
Ürün denildiğinde çoğu zaman fiziksel mallar akla gelmektedir, ancak ürün kavramı daha geniştir. Bu kavramın içine fiziksel objeler yani mallar dışında hizmetler, deneyimler, kişiler, mekânlar, organizasyonlar ve fikirler de girmektedir. Pazarlama kavramı açısından ürün, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayan ve ticari değer taşıyan herhangi bir şey olabilir.
Değer ise üründen elde edilen faydayı ifade etmektedir. Bir ürünün tüketiciye sağladığı değer, ürünü elde etmek için ödenen para (maliyet) ile tüketiminden beklenen fayda arasındaki farktır. Bu fark yükseldiğinde ürünün değeri artacak, değilse azalacaktır. Firmalar, ürünü ile en yüksek değeri nasıl oluşturması gerektiği konusuna odaklanmalıdırlar. Tüketici için yaratılmak istenen değer; kalite, hizmet ve fiyatın birleşiminden oluşur ve buna müşteri değer üçlüsü adı verilmektedir. Ürünün kalitesi ve ürün ile birlikte sunulan hizmetler arttığında değer algısı artacak ancak fiyat arttığında bu algı düşecektir. Üreticinin de ürün tasarımını yaparken en yüksek kalite, hizmet ve fiyat bileşimini yaratması gereklidir çünkü müşterisine sunduğu değer önerisini artırma çabası, tüketicilerin zihninde olumlu bir izlenim oluşturacaktır.
Özet olarak pazarlamanın en önemli noktası, tüketicinin farkında olduğu veya olmadığı istek ve ihtiyaçları dikkate alarak anlamlı bir değer önerisi yaratmak ve bu değer önerisi yoluyla müşteriyi tatmin etmektir. Uzun dönemli başarı sağlamanın ve bunu sürekli hale getirmenin çok önemli bir parçası olan pazarlama faaliyetlerinin özü “söz vermek” ve verilen sözlerin tutulması gerekliliğidir.